Lösa fel på broderier

feb 23, 2021 | Brodera färdigt, Säsongsbroderier | 0 Kommentarer

Om det har blivit fel, går det alltid att fixa till på ett eller annat sätt. Till exempel sprätta upp, brodera över eller ingenting – det vill säga brodera runt felet!

Gör ingenting eller sprätta upp

När stygnen är små spelar det inte så stor roll om man gör ett stygn i fel färg här och där. Det syns ändå inte, och det är ju ingen som vet hur det ska vara enligt mönstret!

Den här fina tavlan gav jag till min mor i julklapp. Hon broderade den på syjuntan i säkert 10 år. Tillslut tyckte hon att det blivit för många småfel som hon inte visste hur hon skulle komma runt.

Det är svårt att peka ut nu vad som var fel. Mamma kommer ihåg att hon gjort fel på trumpeten och dockan, själv har jag för mig att det var något med en hand och fågeln.

Om jag kommer ihåg rätt gjorde jag här en kombination av ingenting och sprätta upp. Då det även var mycket halva korsstygn kunde man också fylla på och fixa linjer med olika kombinationer.

julkula snögubbe

Brodera över felet

Om man redan fäst trådarna, materialet är hårt (som exempelvis plastic canvas) eller felet är litet kan man kanske brodera över om man inte vill eller kan sprätta upp. Det gäller förstås bara om färgen som ska broderas över är mörkare eller liknande, det går nog inte så bra att brodera vitt över svart.

julkula detalj

På den här julkulan såg jag inte skillnad på symbolerna på blå och röd. Den ena var ett L och den andra ett spegelvänt L, så jag broderade först en blå tomteluva! Och eftersom jag fäst ordentligt redan kunde jag inte sprätta upp utan att få klippa sönder rätt mycket av himlen också. Därför broderade jag istället rött över det blåa. Själv ser jag det knappt, kanske att det är lite skugga?

* Broderierna på den här sidan kan jag sy igen. Kontakta mig för att beställa tavlan. Julkulan kan du köpa i broderishopen.

Mer inspiration

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

fyra × ett =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.